неделя, 2 септември 2012 г.

Ангелски кекс





Продукти:

300 мл белтъци
2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. кристална захар
1/3 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1 щипка сол
1 с.л. лимонов сок

1. Извадете белтъците да престоят на стайна температура. Включете фурната на 180 С. Пресейте брашното, пудрата захар и ванилията 3 пъти.
2. Започнете да разбивате белтъците. Щом започнат да се разпенват, добавете солта. Когато белтъците започнат да се надигат, добавете малко по малко лимоновия сок.




3. Щом белтъците започнат да образуват сняг, добавете 1/3 от кристалната захар. Продължете да разбивате и добавете останалата захар на два пъти.


 


 
4. Прибавете пресятото брашно в белтъците, като обърквате задължително с дървена лъжица или шпатула (не с миксер), бавно и с въртеливо движение, като ги подхващате и обръщате от долу на горе.






5. Изсипете тестото в тортена форма с цилиндър по средата. Така кекса ще се опече равномерно.  Не мажете формата с масло и не я покривайте с хартия. Важно е той да залепне за страните.



Печете го за 30-40 минути. Извадете го и го обърнете веднага, така, както е във формата, като го подпирате на цилиндъра, на 2-3 обърнати чащи или други съдове докато напълно изстине.



 

 


6. Сервирайте го с пресни сезонни плодове, сладолед, сметана или сироп.



 






 

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар