петък, 6 април 2012 г.

Крем-пита



Продукти:

1,5 л прясно мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. брашно
2 прахчета ванилия
1 пакет кори за баница (500 г)
125 г краве масло

1. Разстелете пред себе си корите за баница. Навийте всяка кора на не много стегнато руло.


2. Нарежете навитите кори на рулца с дължина 2,5-3 см.
3. Подредете рулцата в тава с отворите на горе.




4. Разтопете 100 г от кравето масло. Оставете останалата част за крема. С четка поръсете корите с масло.


5. Запечете корите в загрята на 160 С фурна, докато порозовеят. Не ги препичайте. Оставете ги да се охладят.


6. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. В купа разбийте жълтъците, брашното и 1 ч.ч. от прясното мляко.


7. Загрейте останалото мляко с половината от захарта на котлона. Бъркайте докато захарта се разтвори. Добавете на тънка струйка жълтъчната смес.


Варете крема докато почне да се сгъстява. Добавете ванилията. (виж Как се прави млечен крем). Оставете крема малко по-рядък от обикновеното.
8. Прецедете крема. Така ще отстраните всички бучици неразтворено брашно.


Пуснете останалата бучка неразтопено масло. Тя ще направи крема по-гладък и ще попречи да се образува твърда коричка като изстине. Оставете го да се охлади малко.


9. Залейте крема върху корите.


10. Разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете малко по малко останалата 1/2 ч.ч. захар.
Разпределете ги върху залятите с крем кори.





11. Върнете сладкиша в загрята 100 С фурна леко да порозовее.



12. оставете го да изстине напълно и сервирайте с обич. Съхранявайте го в хладилник.

4 коментара:

  1. Е това е точно като за мен-сочен и много кремест десерт,Еми!Обожавам крем пита,а твоята е върха!
    Хубав петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Ехе, моята е същата, но такова подреждане виждам за първи път!Дори и в традиционните рецепти може да се правят иновации!:)Поздравления за тази вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  3. така подредена, няма опасност някъде да се слепят листата и да стане "тиклява", кремчето успява да проникне във всяко рулце и става много по-лека от традиционната. Аз лично така повече я харесвам.

    ОтговорИзтриване