неделя, 24 април 2011 г.

Агнешка дроб-сарма


Продукти:

1 агнешки набор (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци, було, черва, шкембе)
2-3 връзки лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. булгур

за поливката:
2 ч.ч. прясно (кисело) мляко
3 яйца
1 с.л. брашно

1. Измийте агнешките вътрешности. Нанижете червата на пръчица (може молив или кука за плетене) и ги обърнете. Измийте ги добре. Натрийте шкембето с малко вар и го оставете 15 минути да престои. Измийте го хубаво.
2. Залейте агнешките дреболии със студена вода, добавете малко сол и ги сварете за около 1 час. Извадете ги и ги нарежете на ситно. (Може да си отделите шкембето и част от червата за много хубава шкембе-чорба)
3. Нарежете лука на ситно. Запържете го с малко олио да омекне. Добавете ориза и пържете докато стане като "стъклен". Добавете и булгура. Може да сложите и само ориз.


Прибавете и дреболиите да се запържат малко.


4. Подправете със сол, черен пипер, червен пипер, лют червен пипер, ситно нарязаните джоджен и магданоз. Добавете 3 ч.ч. бульон от дреболиите. Изсипете всичко в тавичка, залейте с бульон от варенето на дреболиите и вода (смятайте на чаша ориз - три чаши течност и на чаша булгур - две чаши течност)


покрийте го с булото и го запечете.


5. Разбийте яйцата с прясното мляко и брашното.


 Залейте с тази смес дроб-сармата и я запечете отново до зачервяване.







Няма коментари:

Публикуване на коментар